Zeg het met woorden

Op deze plek laten we je graag aan het woord over iemand die veel voor je betekent, iemand die je graag ziet, hij of zij die kleur geeft aan jouw leven. Hier mag je het zeggen, want van mooie woorden wordt iedereen warm. 

Mag ik je iets vertellen?

Hoe vaak vertel je je partner, ouders, broer, zus of beste vriend wat ze écht voor jou betekenen? Hoe vaak denk je niet: “Had ik het maar gezegd…”. Vaak blijven die mooie woorden onuitgesproken. Maar dat hoeft echter niet. In dit eerste nummer geven we je graag een aantal tips om deze woorden te vinden en hoe deze uit te spreken, volgende keer is het aan jullie.

Vertellen doet goed

Over gevoelens spreken, is dikwijls moeilijk. We stellen dat soort gesprekken uit, of we voeren ze helemaal niet. “Zij weet toch dat ik haar graag zie?” of “Is dat nu niet wat overdreven?” Toch is het goed om mooie woorden nu al uit te spreken. Zeg het hardop, vertel over je gevoelens. Want door ze hardop te delen, geef je ze extra betekenis en versterken jullie de band die je met elkaar hebt. En wie weet, krijg je ook wel enkele mooie woorden terug.

Het juiste moment en de juiste plek

Hoe en waar deel je nu die mooie woorden?Maak je er iets ‘officieels’ van met een cadeautje en een heuse toespraak? Onder jullie tweetjes of met vrienden, familie,…? En waar en wanneer? Samen op een bankje, bij een etentje of tijdens een uitstapje? Denk erover na.

Waar vind je de juiste woorden?

Wat wil je nu eigenlijk echt zeggen?  Ga er rustig voor zitten met pen en papier en schrijf op wat er in je opkomt. Of je deze tekst nu gebruikt of niet, schrijven zorgt ervoor dat je je  gevoelens beter onder woorden kunt brengen. Deze vragen zetten je zeker op het juiste pad:

Welk gevoel geeft die persoon je?
Waarom?
Wat bewondert je het meest in hem of haar?
Wat hebben jullie samen zoal meegemaakt?
Hoe heeft hij of zij je ooit geholpen?
Waar wil je hem of haar voor bedanken?

Vergeet de kernboodschap niet

Heb je alle mooie momenten en herinneringen verzameld? Probeer dan een korte kernboodschap neer te pennen. Wat vind je het allerbelangrijkst om te vertellen tegen wie je lief is? Zet dat bovenaan en zoek vervolgens anekdotes en herinneringen die daarbij aansluiten. En vergeet niet al eens te oefenen. Zegt het een paar keer hardop tegen de spiegel, haal eens diep adem en weet dat het niet erg is om emotioneel te worden.

Moeilijk gaat ook

Het is niet altijd makkelijk om te praten over gevoelens. Net ruzie gehad met je zus? Je ouders al lang niet meer gezien omdat ze aan de andere kant van de wereld wonen? Toch is het goed om het te proberen, want“Zwijgen is zilver, spreken is goud”.

Zeg het op een andere manier

Soms lukt het echt niet om mooie woorden persoonlijk uit te spreken. Bijvoorbeeld vanwege een afstand, omdat er te veel gebeurd is of om fysieke redenen. Denk creatief: schrijf een brief of een kaart, neem iemand mee om het samen te vertellen, laat een roos bezorgen met een korte boodschap op het kaartje, spreek een bericht in of vertel het over de telefoon.

Verder lezen? 

Ga zeker eens naar onze blog en laat je inspireren. Je vindt er mooie woorden, maar ook tips over ‘Hoe herinneren’,  ‘Volop leven’, ‘Koesteren en verder gaan’ en nog veel meer.

OPROEP

LAAT JE WOORDEN MAAR KOMEN!

In het volgende nummer lezen we graag jullie mooie woorden, waar en tegen wie heb je deze uitgesproken, op welke manier enz. Bezorg ons daarom een tekstje, foto, verhaal en alles wat je maar wil vertellen.