Beeldig

Vaak blijft een voorwerp, gekregen van iemand die er niet meer is, ons met hem of haar verbinden. Een handgeschreven receptenboekje, een tekening, het doet ons denken aan wie hij of zij was en wat deze voor ons betekende. Het brengt niet alleen warme herinneringen naar boven, maar ook levenskracht. In deze rubriek brengen lezers hierover hun verhaal.

Papa’s notitieboekje geeft me nog altijd kracht

Stéphanie koestert de voorwerpen die ze van haar vader kreeg. Het zijn zowat de enige tastbare herinneringen die ze nog overhoudt van een vader zoals geen ander.

"Toen ik geboren werd, was mijn vader al vijftig. Een paar jaar later, op school, wisten de andere ouders niet zeker of hij mijn papa of mijn opa was", herinnert Stéphanie zich. "Hij verdiepte zich in zeer intellectuele dingen en was altijd druk bezig."

Spijt

Het was op zijn sterfbed dat de papa van Stéphanie zei dat het hem speet dat hij er te vaak niet voor haar was. Stéphanie was toen 22. Die woorden troostten haar wel, de voorwerpen die hij voor haar naliet, koestert ze daarom des te meer: een zakhorloge (‘Het werkt nog’), een stamboom, het trouwboekje van een eerste huwelijk en een kleine audiocassette van het liedje dat haar vader op zijn begrafenis wilde hebben.

‘Mijn zoon heeft zijn grootvader nooit gekend maar dankzij een aantal voorwerpen met een grote emotionele betekenis zal hij toch wat zicht op zijn leven krijgen.’

Klein notitieboekje

"Ik vond ook een notitieboekje van mijn papa," zegt Stephanie. "Het is een klein boekje met praktische informatie, zijn bankrekeningnummer en enkele contactgegevens. Maar het boekje is voor mij vooral belangrijk omdat het zijn handschrift bevat.”Stéphanie heeft een nog jonge zoon, die zijn grootvader niet heeft gekend. Die was lang voor zijn geboorte overleden. Voor hem betekenen deze herinneringen uit een onbekend verleden nog niet zo veel. Maar de kleine jongen zal weldra opgroeien en een man worden die, net als een boom, wortels nodig heeft om zijn plaats in te nemen. Dan kan hij zich met de hulp van zijn mama buigen over het familieverleden, belangstelling tonen voor de familiestamboom en voor zijn grootvader. Uit het verleden kan je immers inspiratie en kracht putten voor het heden. Zelfs bescheiden voorwerpen dragen bij tot dit grote principe: het leven stopt nooit, het verandert en wordt doorgegeven.

Oproep

Welk voorwerp geeft jou kracht?

In het volgende nummer lezen we graag aan welk voorwerp jij veel waarde hecht en waarom. Bezorg ons jouw verhaal, dan maken we er samen iets moois van.