Uitgesproken

In UITGESPROKEN nemen we tijd voor een goed gesprek. Over wat mensen voor elkaar kunnen betekenen, over belangrijke gebeurtenissen in het leven of over wat coöperatie DELA voor jou kan betekenen.

Samen nog beter worden

Coöperatie DELA sinds 1 oktober in België van start

Sinds 1 oktober 2022 wordt iedereen die bij DELA een uitvaartzorgplan aangaat, ook lid van coöperatie DELA. Op deze wijze brengen we onze coöperatieve manier van handelen, zoals inspraak voor alle leden en het niet streven naar winstmaximalisatie, nog meer naar buiten. Geert Deschoolmeester, Managing Director Insurance, legt uit wat dit allemaal betekent en vooral hoe onze leden hier zelf voordeel uithalen.

Alles is geregeld, die gedachte stelt me enorm gerust

Sinds 1 oktober maakt iedere nieuwe verzekeringsnemer deel uit van coöperatie DELA. Antwerpenaar Paul Maes mag zich het eerste lid in België noemen.

Paul is een harde werker én levensgenieter. In de haven zit hij ’s morgensvroeg aan het stuur van een gigantische containerkraan. In zijn vrije tijd vertoeft Paul, net zestig geworden, graag in Spanje. Het plotse overlijden van zijn moeder deed hem echter de jongste maanden heel wat vragen stellen en zorgen maken. “Mijn moeder was 76 jaar en kerngezond. Ze ging naar de kapper, kreeg en hersenbloeding gevolgd door een hartstilstand en haar leven was voorbij. Zij regelde thuis alles, waardoor ik, als enige zoon, plots mijn weg moest gaan zoeken in haar administratie, wat niet eenvoudig was. Ik moest alles in dozen gaan zoeken, er doken wat probleempjes op enz. Mijn hoofd, en dat van mijn vader die er 82 is, stond er op dat moment ook niet naar.”

‘Het plotse overlijden van mijn moeder deed me over het een en ander nadenken.’

Helpende handen

Paul heeft twee kinderen en wil absoluut vermijden dat deze -wanneer hij er niet meer is- hetzelfde moeten meemaken, zowel financieel als administratief. Zo kwam hij bij DELA terecht. “Ik hoorde dat DELA wanneer het zover is de begrafenis regelt, het papierwerk aanpakt,… Op zo’n moeilijk moment zijn deze helpende handen echt wel welkom. Mijn keuze was hierdoor snel gemaakt. Met wat ik bij DELA betaal, weet ik dat alles geregeld is en dat mijn kinderen zich hierover geen zorgen hoeven te maken. Zeker dat laatste vind ik heel belangrijk.”

Paul bleef niet bij de pakken zitten en contacteerde DELA. “Het gaat over meer dan de begrafenis regelen he. Ik ben alleenstaand en ik wil mijn kinderen de kosten en last ontnemen, daarom wil ik dat alles netjes geregeld is. En intussen werken we nog enkele jaren verder en blijven we genieten van ’t leven. Het feit dat ik me geen zorgen moet maken over iets dat hopelijk ten vroegste binnen 20 jaar gaat gebeuren, geeft me een gerust gevoel”, besluit Paul met een grote glimlach.

Meer weten over hoe jij jouw uitvaartwensen nu al kunt vastleggen? Check snel de uitvaartwensen-tool.

Samen sterk

Sinds de jaren ’90 zijn we in België actief en dragen we het coöperatieve gedachtegoed hoog in het vaandel. Sinds 1 oktober kunnen we alles wat zo belangrijk voor ons is -solidariteit, verbondenheid met en zorg voor elkaar- nog tastbaarder maken. Dankzij een coöperatie met samen meer dan 3 miljoen leden (in de landen waar we actief zijn: België, Nederland en Duitsland) staan we een pak sterker om onze waarden dag in dag uit ook effectief waar te maken.”

‘Hoe we het doen is minstens even belangrijk als wat we doen.’

Achter een coöperatie zitten een aantal principes zoals samen sterk en samen delen. Zo streeft coöperatie DELA geen winstmaximalisatie na en moet het geen verantwoording afleggen aan externe aandeelhouders. Winst is voor coöperatie DELA geen doel op zich, maar een middel om een doel te bereiken, namelijk zo veel mogelijk van betekenis zijn voor elkaar en de samenleving rondom overlijden. Daarom investeren we constant in nog betere producten en een nog betere dienstverlening. Coöperatief ondernemen doe je ook samen. Daarom vinden we ‘Samen bepalen’ belangrijk. Als lid kan je dan ook mee beslissen en je mening laten horen.

Geert legt verder uit. “We vinden het heel belangrijk dat we aan de buitenwereld laten zien wat die coöperatieve waarden nu juist betekenen. Hoe zorgen we ervoor dat onze manier van werken leidt tot een warme en excellente dienstverlening voor onze klanten en leden? Welke rol nemen we op in de samenleving? Hoe laten we onze leden de koers mee bepalen? Dat gaan we nu nog meer uitdragen, en eigenlijk lag de manier waarop al voor onze neus: DELA is altijd een coöperatie geweest alleen hebben we dat in België te weinig naar de buitenwereld benadrukt: samen sterk, samen delen, samen bepalen zit in ons DNA.”

Mee richting bepalen

De komende maanden zal DELA heel wat initiatieven opstarten. Zo komt er een online ledenpanel en zal er een geschillencommissie worden opgericht.

“Voor een coöperatie is inspraak en zeggenschap vanzelfsprekend. Met het ledenpanel kan iedereen die wil zijn of haar zegje doen over onze plannen. Bij deze dan ook een warme oproep aan wie zich geroepen voelt om zich kandidaat te stellen. Je kan je hand opsteken en mee bepalen waar DELA naartoe gaat. Daarnaast vinden we dat wie ontevreden is met de afhandeling van een klacht, de kans moet krijgen zijn of haar verhaal te doen bij een vertegenwoordiging van leden van coöperatie DELA. Daarom werken we aan de oprichting van een onafhankelijke geschillencommissie, die het licht ziet in de loop van 2023. En met het DELA Fonds steunen we initiatieven die ‘dat moeilijke moment van afscheid nemen draaglijker maken’, leden kunnen hiervoor trouwens zelf projecten aandragen. In het DELA Nieuws-artikel lees je er alles over.”

‘Met coöperatie DELA kunnen we nog meer van betekenis zijn omtrent een van de moeilijkste levensmomenten.’

Rol in de samenleving opnemen

De coöperatie zorgt er niet alleen voor dat iedereen kan meepraten, ook de (bestaande) voordelen zullen steeds meer uitgebreid en aangepast worden.

“We willen de voordelen van een coöperatie ook beter laten zien. Een korting op de uitvaartfactuur, maar even goed advies over nalatenschap of rouwen. Zo zorgen we ervoor dat we nog relevanter worden in het leven van onze leden en nemen we ook onze rol in de samenleving op door een helpende hand te zijn rondom alles wat met overlijden te maken heeft.”

We willen daarom breder gaan, uiteraard blijft verzekeren en het verzorgen van uitvaarten onze kerntaak. We gaan activiteiten organiseren of we nemen eraan deel, bijvoorbeeld rondom herdenken. We gaan nieuwe zaken aanbieden die ook tijdens het leven van belang zijn. Wat gebeurt er met je erfenis, wat kost je dat, hoe stel je een testament op,… Vanuit de coöperatieve gedachte kunnen we zo een rol spelen in het leven van mensen. Wanneer lopen mensen verloren? En kunnen we er dan iets aan doen? Kortom, met coöperatie DELA willen we nog meer van betekenis zijn omtrent een van de moeilijkste momenten van het leven. We maken het ‘wat ongelooflijk moeilijk en zwaar om dragen is’ als het ware iets ‘draaglijker’. Ik ben ervan overtuigd dat we daarin zullen lukken.”

Lees hier alles over coöperatie DELA.

Laat je horen en bepaal mee!

Begin 2023 gaan we met ons online ledenpanel van start. Hiermee kan jij je stem laten horen. Met jouw mening, tips en suggesties kunnen we onze dienstverlening nog verder verbeteren in het voordeel van alle leden. Interesse om over wat we doen en hoe we dat doen mee te praten en te beslissen? Schrijf je dan snel in!