Verder leven

Herinneringen aan de mooie momenten die je samen met je dierbaren doorbracht zorgen voor troost en verbinding over de dood heen. Met deze rubriek bieden we inspiratie om herinneringen op te halen en te koesteren.

De mooiste koesterplaats van België ligt in Buggenhout

In iedere gemeente een koesterplaats voor sterrenkindjes. Daar dromen we bij DELA van, want uit onderzoek bleek dat 4 op de 10 gemeenten in Vlaanderen nog geen plaatsje hebben waar ouders, broers en zussen troost kunnen vinden bij het verlies van een stil geboren kindje. Daarom riepen we samen met vzw Boven De Wolken alle Belgische gemeenten op om een troostplek voor stil geboren kindjes, overleden tijdens of vlak na de zwangerschap, aan te leggen. We organiseerden een sensibiliseringsactie met onder meer een  heuse wedstrijd. Bijna dertig gemeenten dienden een voorstel in, Buggenhout kwam eruit als mooiste. 

DELA wil er zijn voor iedereen die geconfronteerd wordt met verlies, ook sterrenouders. Daarom willen we dat zo veel mogelijk gemeenten een mooie en kindvriendelijke koesterplaats inrichten. Ouders krijgen hierdoor een plek waar ze dicht bij hun sterrenkindje kunnen zijn. Broertjes en zusjes kunnen zo op hun eigen manier rouwen en verdriet afwisselen met spel zodat het een plek wordt waar ze graag komen. 

Genieten in tijden van verdriet

Joyce De Leeuw, zelf sterrenouder en medebezielster van de Buggenhoutse koesterplaats is ontzettend blij: “Het is een erkenning voor sterrenouders dat ze een echte plaats krijgen om te rouwen om hun kindje, om er bij stil te staan... Het doet ons enorm veel plezier dat de jury onze schommelbank, natuurhuisje en boekenkoffer appreciëren. Op onze vlinderweide met witte, blauwe en paarse bloemen kunnen kinderen al spelend rouwen. Het inclusieve karakter waarbij onze koesterplaats open staat voor alle sterrenkindjes heeft de doorslag gegeven. Maar ook onze boekenkoffer die broertjes en zusjes helpen te rouwen is een extra troef.”

Ouders krijgen zo een plek waar ze dicht bij hun sterrenkindje kunnen zijn.

Sterrenouder Joyce weet waarover ze praat. “Toen ik Faye na een bevalling van 12 uur moest loslaten, brak mijn hart in ontelbare stukjes. Voor mij en mijn gezin brengt deze koesterplek rust. Rouwen is zeer intens, het vraagt naast de vele tranen heel veel van je lichaam. Met deze plaats voelen we veel verbondenheid en kunnen we de eenzame momenten delen met gans onze familie. Het is een bijzonder mooie plek geworden waardoor je je gevoelens met andere ouders kan delen en zo echt wel kan genieten in tijden van verdriet.” 

Nood aan troostplekken

Lien Verfaillie, trekker van het project bij DELA: “Vandaag hebben nog lang niet alle gemeenten een bijzonder plekje voorzien op hun begraafplaats waar alle sterrenouders troost kunnen vinden. Ouders voelen zich hierdoor niet erkend in hun verdriet en eenzaam in hun rouw.” DELA liet het daar niet bij en werkte samen met vzw Boven De Wolken een jaar geleden een brochure en een wedstrijd uit om Belgische steden en gemeenten te inspireren en te begeleiden in de aanleg van een troostrijke sterrenweide. Lien: “Een jury van onafhankelijke experten boog zich de voorbije maanden over de 27 ingediende dossiers en riep de gloednieuwe koesterplaats van de gemeente Buggenhout unaniem uit tot mooiste van het land. We beloonden ze met een cheque van 10.000 euro, maar we zijn uiteraard ook zeer trots op alle andere gemeenten die hard werkten om een prachtige plek te creëren.” 

We willen dat zo veel mogelijk gemeenten een mooie en kindvriendelijke koesterplaats inrichten.

De jury viel niet alleen voor het kindvriendelijke van Buggenhout. Dat de lagere schoolkinderen de plek al tekenend mochten ontwerpen, gaf mee de doorslag. Anneleen Fransen, die samen met Sharon Geirnaert vzw Boven De Wolken oprichtte, kijkt met bewondering naar al dat enthousiasme: “De klassen gingen ermee aan slag, de kinderen tekenden hoe zij een troostplek zagen. Al dat creatiefs werd samen met de leerkrachten en de gemeente tot een ontwerp gebundeld en op korte tijd uitgevoerd. Bijzonder mooi!”