Voorwoord

Een zomer vol warme momenten

Zomerse herinneringen…

Wat is dat toch altijd een verrukkelijk moment: het begin van de zomer. Het wordt warmer, de schoolbanken worden stilaan aan de kant geschoven, even niet meer vliegen van voetbal naar zwemles. De pauzeknop komt in zicht, tijd om wat te genieten. De één heeft grootse plannen, de ander blijft thuis en geniet in eigen buurt van de lange zomeravonden. 

Heeft u ook zo’n fijne vakantieherinneringen? In mijn jeugd leek de zomervakantie eindeloos te duren. Meestal zetten we een tent op in de achtertuin. Dan kookten mijn vriendinnen en ik zelf op een gasbrandertje (tomatensoep uit blik en knakworstjes), en aten we voor onze tent op klapstoeltjes. Intussen zaten mijn ouders en broers enkele meters verderop op het terras. We voelden ons heel onafhankelijk. 

We gingen ook wel naar Zuid-Frankrijk. Met de auto, zonder airco natuurlijk. Een handdoek als zonnescherm geklemd tussen het raam. Elke zomer woei er wel weer een handdoek weg als je probeerde hem toch nog iets beter te schikken tijdens het rijden. Natuurlijk ging een heel pak wegenkaarten mee, van die hele grote die op de naad steeds verder uitscheurden. En picknicken onderweg, nooit meer zoiets lekkers gegeten als toen. Zeker nu mijn vader niet meer leeft zijn dit dierbare herinneringen waar ik met een warm gevoel aan terugdenk.

‘Herinneringen doen ons lachen, soms met een traan, maar het geeft ons altijd een warm gevoel.’

…verbinden voor altijd

Dat is het mooie aan herinneringen. Je kunt weer even helemaal terug in dat moment zijn, in die sfeer, met iedereen die je dierbaar is om je heen. Het maakt me een beetje verdrietig omdat het er niet meer is. Maar ook dankbaar, omdat het er wel was. Deze jeugdherinneringen smeden de unieke band tussen mijn broers en mij. En zo blijft mijn vader toch een beetje in ons midden.  

In dit tweede nummer van Viva! vormt herinneren de rode draad. Hoe herinneren we? Waarom helpt het ons in moeilijke dagen? En hoe kan het ons de draad van het leven opnieuw doen oppakken? U leest het verder in dit nummer. 

Sandra Schellekens

CEO DELA