Inspiratie

Op deze plek willen we inspiratie bieden om het leven door te geven, om te herinneren, om de draad weer op te pakken. Met verhalen, inspirerende tips en mooie woorden.

‘Er zijn voor elkaar’ geeft feestdagen extra gloed

De feestdagen staan voor de deur en dat betekent voor de meesten onder ons: gezellig tafelen, het huis versieren, cadeautjes, samenzijn met familie en vrienden, leuke babbels. Maar voor wie een dierbare verloor, kunnen de feestdagen heel confronterend zijn. Een plek aan de kersttafel die leeg blijft. Herinneringen die boven komen. Het onvoorstelbare gemis en verdriet. 

Kerstversiering van vroeger laat mijn ouders verder leven

Natasja (29), Marketing officer bij DELA Funerals, verloor haar beide ouders op jonge leeftijd. “Toen ik 12 was, overleed mijn mama. Twee jaar later stierf ook mijn papa plots. Zelf heb ik niet zo veel herinneringen meer aan de kerstdagen van vroeger. Vandaag vier ik vooral de liefde en warmte die ik nadien vond bij mijn meter en peter die mij en mijn broer een tweede thuis gaven.” Het versieren van de kerstboom blijft wel ieder jaar een speciale gebeurtenis. “Ik heb nog enkele kerstballen die mijn ouders ieder jaar in de boom hingen. Het zijn witte ballen, in mijn goudkleurige boom vallen die dus goed op. Het oude sneeuwmannetje van toen zorgt steeds voor de perfecte afwerking. Zo zijn mijn ouders er ieder jaar toch bij.” De kerstballen zorgen er ook voor dat Natasja haar verhaal kan blijven brengen. “Het doet deugd om zo mijn mama en papa te herinneren. Met deze kerstballen kan ik deze herinnering ook doorgeven, vandaag aan mijn vriend, en later aan mijn kinderen.”

Lees hier nog meer tips om jouw dierbaren te herdenken met kerstmis en nieuwjaar

Of luister hier naar onze podcastreeks waarin twee vrouwen getuigen over wat ‘de lege stoel’ aan de feesttafel met hen doet en hoe ze troost putten uit de liefdevolle herinneringen

Ook voor familie en vrienden van wie een dierbare verloor, zijn het dikwijls moeilijke dagen. Wat mag of kan ik zeggen? Stuur ik dit jaar een nieuwjaarskaart? En wat wens ik dan? Neem ik een cadeautje mee? Of laat ik hem of haar maar beter even met rust? Terechte vragen die wel wat inspiratie verdienen om de juiste antwoorden te vinden.

Praat, erken en toon begrip

Vaak wordt praten over verlies tijdens feestdagen vermeden omdat het een zwaar en moeilijk onderwerp is: we willen de sfeer niet bederven, denken we. En daarom zwijgen we er maar over. Of we vrezen dat het bovenhalen van herinneringen het verdriet nog zal verzwaren. Maar het is juist heel belangrijk om de dierbaren die worden gemist bij naam te noemen en over hen te praten. Want wie rouwt, zal zich niet begrepen voelen als wat gebeurd is, volledig genegeerd wordt. Laat weten dat je begrijpt dat de feestdagen dit jaar niet zo feestelijk zullen zijn als de vorige jaren, en dat je inziet dat het heel moeilijk kan zijn om van de gezelligheid te genieten. Je zal zelf snel genoeg merken of de rouwende het gesprek wilt verderzetten of dat hij of zij een ander onderwerp aankaart. Iedereen rouwt op zijn eigen manier, toon daar begrip voor. 

Blijf contact zoeken

Tijdens de feestdagen is het belangrijk om iemand die rouwt te steunen en open te staan voor zijn of haar verdriet. Blijf daarom contact zoeken, zet bepaalde gewoontes of rituelen niet stop. Jullie maakten iedere week samen een boswandeling of een fietstocht? Blijf dit doen. Of neem hem of haar mee naar een plek die veel voor de overledene betekende. Juist nu is dit een enorme houvast voor hem of haar, en vermijd je dat hij of zij in een isolement terechtkomt. Praat ook altijd vóór de kerstdagen met de persoon in kwestie over wat hij of zij fijn zou vinden. De een wil oude tradities verderzetten, een ander slaat deze het liefst een jaartje over om de pijn te verzachten. 

“Het is heel belangrijk om tijdens de feestdagen dierbaren die worden gemist bij naam te noemen en over hen te praten.”

Stuur eindejaarswensen

Vrolijke feestdagen, gelukkig nieuwjaar,... Dat is niet wat je nu waarschijnlijk wilt wensen. Maar een (neutraal) kaartje kan wonderen doen. Maar wat zet je daar nu op? Schrijf een korte, persoonlijke tekst. Of een gedichtje. Vermeld de naam van wie er niet meer is, vertel een anekdote, laat blijken dat je hem of haar ook mist, herinner mee. Het is fijn dat je meeleeft en dit zeker nu laat merken. Probeer je in te leven en vermijd goedbedoelde teksten als ‘het komt wel weer goed’. 

Een plek geven…

Geef de overledene een plek tijdens de feestdagen. Hang iets persoonlijks in de boom wat je aan hem of haar doet denken. Zet een extra bord op tafel, maak zijn of haar lievelingsgerecht klaar, zet een kaarsje meer op tafel of schrijf een wens op een varend wensbootje. Toost -met zijn of haar lievelingsmuziek op de achtergrond- op de persoon die je mist en haal herinneringen op. Wees niet bang om te lachen bij de gedachte aan goede herinneringen.

…of een troostgeschenk

Een gepast cadeau geven aan iemand in rouw is niet eenvoudig. Een persoonlijk, misschien wel zelfgemaakt geschenk kan daarom wonderen doen. Een handgeschilderd schilderij, een collage met een foto van wie er niet meer is in verwerkt, een tekst met herinneringen aan de overleden persoon. Of ga op zoek naar een troostgeschenk dat zegt: Ik weet dat je het moeilijk hebt en ik denk aan je. Ik vergeet je niet, je bent belangrijk voor mij en ik wil er voor je zijn.