Verder leven

Herinneringen aan de mooie momenten die je samen met je dierbaren doorbracht zorgen voor troost en verbinding over de dood heen. Met deze rubriek bieden we inspiratie om herinneringen op te halen en te koesteren.

Die boterham met choco blijft ons ook nu nog verbinden

Net voor de zomer, in juni, stapte de vader van Vincent bewust uit het leven. De dagen ervoor zorgden voor veel intense momenten. “Die laatste boterham met choco deed papa veel deugd en bezorgt ons tot vandaag veel warme momenten.”

“Mijn vader was zijn leven lang professor aan de Gentse universiteit. Klassieke taal en letterkunde, gespecialiseerd in Middeleeuws Latijn. Thuis trok hij zich het liefst met pijp en boek terug maar eenmaal in de aula werd hij een entertainer die aansluiting vond bij zijn studenten. Af en toe krijg ik via Facebook nog berichtjes met de vraag of ik familie ben van en de boodschap dat hij een goeie docent was van wie ze veel opstaken.”

Na het overlijden van zijn vrouw, zo’n twaalf jaar geleden, begon het leven hem zwaarder te vallen. “Dit overlijden na een lange strijd tegen verschillende kankers viel papa zwaar. Vanaf toen werd zijn leven een hobbelig parcours. Hij verloor bij momenten de zin in het leven en ook fysiek stapelden de mankementen zich op. Alles wat hij graag deed -op restaurant gaan, de familie bezoeken, naar de film gaan, boeken lezen of muziek luisteren- het werd allemaal wat moeilijker. Een jaar geleden sprak hij uit wat we eigenlijk al lang wisten: Op mijn 81ste gaat het stilaan stoppen.”

“De dag na de uitvaart deelde de ganse familie ontbijtfoto’s.”

Veel gelachen

Tijdens de laatste levensmaanden volgden veel intense gesprekken. Zaken werden uitgeklaard, herinneringen opgehaald, veel gelachen. Tot de laatste dag. “Tijdens papa’s laatste uren wisselden stille momenten en korte gesprekjes elkaar af. Tot hij plots, na onze vraag of hij nog iets nodig had, zeer overtuigend om een boterham met choco vroeg. Ik keek mijn broer ietwat verbijsterd aan, maar ging snel op zoek naar een boterham met donkere choco. Met veel smaak, papa was een echte chocoladeliefhebber, werd deze opgegeten. Een half uur later sliep hij in.”

Die boterham met choco, het werd snel iets miraculeus. “Toen ik met mijn neef belde, wist deze me te zeggen dat zijn moeder -mijn vaders zus- een dag na het overlijden van haar broer plots geen zin had in haar avondeten en ineens… om een boterham met choco vroeg. Toeval? Of niet?”

Mirakel-choco

De dagen erna werd de uitvaartceremonie besproken. “Mijn broer koos voor muziek, opera en enkele teksten. Dat was de ene kant van mijn vader. Ik ging voor zijn komisch, humoristische kantje. En daar was de choco weer die intussen een mirakelstatus had gekregen. Ik zocht een tiental potjes, vulde deze met donkere choco, kleefde zijn foto erop en zijn sterfdatum werd de houdbaarheidsdatum. Het werd Melchior-choco, naar mijn vaders tweede naam en ook die van een van de drie koningen om het dat extra mystieke sausje te geven.”

Heb je vragen over euthanasie? Dan kan je terecht bij LEIF, een open initiatief van mensen en verenigingen die streven naar een waardig levenseinde voor iedereen, waarbij respect voor de wil van de patiënt voorop staat.

Ben je bezorgd om iemand? Of zit je met vragen omtrent zelfmoord? Praat erover via zelfmoord1813.be of bel 1813.